2005-10-17 21:52:27• hírek • Szatmar.ro

Jonathan Scheele elégedett?

Az Uniós pénzekből támogatott projektek késése ellenére is meg van elégedve megyénkkel.

Jonathan Scheele Szatmárnémetiben tett hivatalos látogatása több olyan kérdés megvitatására adott lehetőséget, ami a megyénket érintő, Európai Únió által támogatott projektek részleteit taglalja. A megyeszékhelyen tett látogatása során lehetősége nyílt a már folyamatban lévő, és a már befejezett projektek helyszíneinek meglátogatására. Scheele a megyei és a városi vezetőknek ezekkel kapcsolataban elmondta, bár sok esetben probémák merülnek fel a különböző tervek megvalósításánál, mindez a jövőre való tekintettel csakis előnyére válhat a megyének. Szerinte nincs olyan projekt, amely körül ne vetődnének fel különböző gondok, miért lenne ez másképp szatmári viszonylatban. A megye fejlesztésére eddig leadott projektek elemzése után Scheele ugyanakkor elmondta, több jó ötlet vár megvalósításra Szatmár megyében, ehhez azonban szükségessek különböző EU–s támogatások. Hideg idő, meleg fogadtatás

A Szatmár megyében és a megyeszékhelyen zajló, Úniós támogatást élvező projektek sikerességének kulcsa a jól elkészített, tisztán átlátható tervezés, mondta el Jonathan Scheele, az Európai Bizottság Romániai Képviseltének vezetője. Annak érdekében tehát, hogy hozzájuthassuk a megfelelő támogatásokhoz, rendkívül fontos, hogy a helyi vezetőség, és a projektek kidolgozásával foglalkozó ügynökségek alapos munkát végezzenek. Jonathan Scheele szatmárnémeti látogatása során meglátogatott néhány olyan, szatmárnémetiben működő intézményt és céget, amely különböző Uniós alapokból nyert támogatást működéséhezz. A megyeszékhelyen tizenkét olyan projekt van, aminek köze van EU–s pénzekhez. Ezek közül Scheele meglátogatott egy útburkolatgyártó céget, valamint egy Batizi őrlőüzemet is. Látogatást tett ugyanakkor a Caritas szervezet által Szatmárnémetiben működtetett rehabilitációs központot. Scheele ezekkel a projektekkel kapcsolatban elmondta, örömmel tapasztalta, hogy a helyi vezetőség teljes körű támogatást biztosít ezek működéséhez.

Több olyan jó ötlettel találkozott, ami helyi és regionális viszonyltaban rendkívül fontosak lehetnek, de ezek megvalósításához még nagyon sok részletet kell tisztázni. Többek között a Fabricii és az Udvari utat összekötő felüljáró körüli gondokra utalt itt a bizottság–vezető. Bízik abban, hogy megvalósítható a projekt, mégis elmarasztalta mind a helyi illetékeseket, mind pedgi a kivitelező céget komolytalanságáért. Scheele elmondta, a problémák megoldásának legalapvetőbb módja az érintettek közötti párbeszéd, az egymásra mutogatással nem halad előre a terv. Míg az eddigi projektek kezelésénél lehetségesek voltak a késések, a következő támogatási hullámban nem megengedhetők hasonló csúszások. Egy egész megyét kiszolgáló, EU–konform szemétgödör létrehozásának terve ugyancsak problémákat vet fel. Scheele arról biztosította helyi vezetőket, mindenképp támogatni fogja az ötletet, de ennek a támogatásnak a mikéntje a hivatalos találkozó után tartott sajtótájékoztatón sem tisztázódott.

A bizottság–vezető elmondta, ha valamely projekt jól megszerkesztett, észérvekkel és megfelelő dokumentumokkal alátámasztott semmiképpen sem csúszik ki a támogatási keretből, hogy mikor kerül rá sor, az már más kérdés. Egyelőre tehát még bizonytalan ez a projekt is, akárcsak a 2007–re tervezett EU–s csatlakozás. Románia Úniós csatlakozásának lehetőságeit latolgatva Scheele diplomatikusan csak annyit mondott, hogy az országnak minden esélye megvan az integrációhoz, ellenben jövőben történő elemzések döntenek majd az ügyben. Jonathan Scheele szatmárnémeti látogatása során meglátogatott néhány olyan, szatmárnémetiben működő intézményt és céget, amely különböző Uniós alapokból nyert támogatást működéséhezz. A megyeszékhelyen tizenkét olyan projekt van, aminek köze van EU–s pénzekhez. Ezek közül Scheele meglátogatott egy útburkolatgyártó céget, valamint egy batizi őrlőüzemet is. Látogatást tett ugyanakkor a Caritas szervezet által Szatmárnémetiben működtetett rehabilitációs központot. Scheele ezekkel a projektekkel kapcsolatban elmondta, örömmel tapasztalta, hogy a helyi vezetőség teljes körű támogatást biztosít ezek működéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: